Alla inlägg under december 2012

Av Ulf - 8 december 2012 10:36

 

Regi: Chris Butler & Sam Fell

Manus: Chris Butler

Medverkande: Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi, Anna Kendrick mfl.

Produktionsbolag: Laika Entertainment

År: 2012

Längd: 92 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 11

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1623288/


Det här med att kunna se och kommunicera med spöken är inte alltid en särskilt bra väg till popularitet. Det blir elvaårige Norman smärtsamt medveten om när han blir utstött i skolan för sin förmåga. Snart visar det sig dock att Norman inte är den enda i familjen som har dessa krafter. När han kontaktas av sin sedan länge försvunne farbror inser Norman att han har sina förmågor av en anledning och att det är något han måste göra...


Jag missade visningen av ParaNorman på årets Fantastisk Film Festival, vilket jag sparkade mig själv för under någon veckas tid. Det verkade vara en film helt i min smak. Det är det också. ParaNorman kombinerar skräckfilmstematik, animation och komik på ett föredömligt vis. Framförallt så backar den inte för att visa upp den svärta som omger uppväxtåren. Det är inte alltid så lätt och jag kunde verkligen relatera till vissa scener helt enkelt för att de hänt mig själv.


Röstskådespelarna är bra (John Goodman är fantastisk) och berättelsen flyter på. Att det inte är en film för de allra minsta är nog tydligt av bara postern att döma. Manuset är förvånansvärt mörkt och påminner mig en hel del om Neil Gaimans bättre stunder. Någon beskrev berättelsen som "allt som Coraline (2009) försökte vara men till slut misslyckades med." Det är en ganska bra beskrivning. Liksom Coraline har ParaNorman helt fantastiska tekniska produktionsvärden men framförallt har den en problematik som inte är lika mycket "skriva på näsan" som den förstnämnda. Rekommenderas.


Betyg: 4 solklara Oscarsnomineringar av 5 möjliga


Av Ulf - 6 december 2012 21:01

 


Regi: Stephen Hopkins

Manus: Leslie Bohem

Medverkande: Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter, Robert Englund mfl.

Produktionsbolag: New Line Cinema/Heron Communications/Smart Egg Pictures mfl.

År: 1989

Längd: 89 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0097981/


Alice har repat sig från förra filmen och ska precis ta studenten när drömmarna om Freddy börjar igen. Det är dock något som är annorlunda den här gången. Istället för att gå direkt efter Alice verkar drömmarna mer handla om Amanda Krueger, Freddys mor. Snart inser Alice att drömmarna, som hon tidigare kunnat kontrollera, är helt ur hennes händer och vad Freddy är ute efter - att återfödas genom hennes ofödda barn.


Vad är det med del 5 i diverse slasherserier och att bli sönderklippta? NOSV gick samma öde till mötes som både Halloween V (1989) och Friday the 13th Part V (1985) - att få sina mest kreativa och bloddrypande scener antingen kortade eller helt bortklippta. Till Franchise Hell skaffade jag de oklippta versionerna i den mån det gick och jag måste säga att ja, det här gör skillnad. När ovanstående scener försvunnit har ofta allt runt omkring dem också klippts bort. I NOSV:s fall har mycket riktigt läcker gotisk scenografi försvunnit. 


Leslie Bohem har tonat ner Freddys one-liners och lagt honom på ungefär samma nivå som tidigare om än ganska lökig på sina ställen. Eller ja, manusskrivandet ska ha varit en katastrof från början till slut med den slutgiltiga versionen klar bara några dagar innan produktionen skulle dra igång. Ungefär halva Bohems manus filmades och resten är rewrites. Det funkar dock ganska bra måste jag säga och inte som många filmer som haft samma problem.


Skådespelarna är helt okej och framförallt är tidigare nämnda scenografi riktigt välgjord. Scenerna från Amanda Kruegers liv tillför också precis lagom till bakgrundshistorien utan att avslöja för mycket. NOSV är helt enkelt en välkonstruerad slasher som kanske inte kommer gå till historien som en av de bästa inom sin genre eller ens i sin franchise, men ett helt okej tidsfördriv. Det går dock inte att komma ifrån att titeln är bland den mest ofrivilligt roliga under 80-talets skräckvåg. Om vi kunde stryka den tekniskt kompetenta men hemskt stämningsdödande "seriescenen" (you'll see...) hade minustecknet i betyget försvunnit.


Betyg: 3- drömdemoner på skateboard av 5 möjliga

Av Ulf - 4 december 2012 20:01


Regi: Renny Harlin

Manus: Brian Helgeland/Jim Wheat/Ken Wheat

Medverkande: Lisa Wilcox, Andras Jones, Robert Englund mfl.

Produktionsbolag: New Line Cinema/Heron Communications/Smart Egg Pictures mfl.

År: 1988

Längd: 93 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0095742/


Överlevarna från förra filmen har börjat gå tillbaka till sina vardagsrutiner, men Freddy tänker inte vila. I vad som måste vara slashergenrens mest originella uppvaknande (brinnande hundurin.... ja... verkligen) reser sig Freddy från graven och gör processen kort med våra hjältar. Kristen lyckas dock överföra sin gåva att dra in folk i sina drömmar till sin vän Alice innan hon dör. Gissa vem som blir Freddys nästa mål?


Renny Harlin - the destroyer of worlds. Nej, men har den här mannen någonsin gjort en bra film? Han lyckades nästan till också med göra Die Hard 2 (1990) tråkig med sitt klåpande. Jag vet inte till vilken demon han sålde sin själ för att som relativ rookie få basa över dåtidens största skräckfilmsserie men han måste ha gjort en bra deal. Harlins totala vedervärdighet i regissörsstolen är dock inte den här filmens enda problem. Manuset, bland annat av sedermera Oscarsbelönade Brian Helgeland, lyckas på ett effektivt sätt kastrera Freddy och förminska honom till en one-linerspottande freak show som har väldigt lite att göra med den kompletta galning han en gång framställdes som. Visst ser vi slashers först och främst för att se monstret eller skurken genomföra sin katharsis, men det är stor skillnad på det tysta kontrakt vi som publik har med manusförfattarna om detta och att helt skamlöst bygga manuset kring det!


Men, efter den där urladdningen, det här är ändå inte en helt igenom usel film. Här finns några bra scener och skådespelarna är, med vissa undantag, ganska okej. Specialeffekterna är också bra och var troligen det som tog längst tid att göra. Harlin har själv sagt att han hade problem (surprise) med att få filmen att se ut som han ville och att regin därför blev lite lidande. Jo tack. NOSIV fungerar som underhållning en gång, men jag kan säga att det här är den film i serien som jag såg minst fram emot att se om. Inget speciellt. Se den om du vill hänga med i handlingen i nästa rulle i serien, annars finns det bra mycket bättre saker att göra med din tid.


Betyg: 2 finnar som borde stannat i Finland av 5 möjliga


Av Ulf - 2 december 2012 19:55

 

Regi: Chuck Russell

Manus: Chuck Russell/Wes Craven/Frank Darabont/Bruce Wagner

Medverkande: Heather Langenkamp, Patricia Arquette, Robert Englund mfl.

Produktionsbolag: New Line Cinema/Heron Communications/Smart Egg Pictures mfl.

År: 1987

Längd: 96 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0093629/


Sex år efter att Nancy Thompson lyckats slå Freddy Krueger på hemmaplan är hon redo att göra sin praktik som AT-läkare på en psykiatrisk klinik. Till kliniken kommer Kristen, en tonåring som drömmer fruktansvärda mardrömmar som manifesterar sig som självskadebeteende. Snart står det klart att de övriga ungdomarna på avdelningen också drömmer mardrömmar... och alla om samma man.


Efter att film nummer två förvisso gick bra på bio men inte charmade kritikerna återvände Wes Craven till sin skapelse med intentionen att ha ihjäl Freddy en gång för alla. Att det inte blev så vet vi, men Craven tog verkligen ut svängarna med manuset till den här rullen! Idén att förlägga handlingen till en psykiatrisk klinik för ungdomar med självskadebeteenden känns väldigt logisk. En återkommande tematik i de tidigare filmerna var att ingen trodde på protagonisterna utan snarare lutade åt att de blivit galna. Resultatet blev en säregen blandning av ömsom bland de mörkaste scenerna i franchisen och ömsom halvt om halvt komiska skräckklassiker.


New Line Cinema lyckades samla en imponerade samling namn. Heather Langenkamp återvänder i sin roll som Nancy och i huvudrollen ser vi en ung Patricia Arquette. Även Laurence Fishburne har en större biroll och på manussidan är det värt att notera Frank Darabont, trefaldigt Oscarsnominerad och högaktuell med tv-versionen av The Walking Dead (2010). Slutligen har vi en av mina favoritkompositörer, David Lynchs maestro Angelo Badalamenti, som ansvarig för soundtracket. Puh! 


Tråkigt nog håller inte NOSIII rakt igenom. Vissa saker som kanske verkade som en bra idé 1987 har inte åldrats med stil. Dessutom lider filmen av det som många filmer i den här franchisen tycks lida av - en tredjeakt som inte håller vad de två första bygger upp mot. NOSIII har dock så pass många bra idéer och skräckscener att jag måste rekommendera den varmt. Det här är, med lite god vilja, en riktigt bra installation i serien och bör ses av alla skräckfans.


Betyg: 4+ ok, det DÄR är en fallossymbol om jag någonsin sett en av 5 möjliga


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Skapa flashcards