Alla inlägg under juli 2013

Av Ulf - 2 juli 2013 22:34


Regi: Sebastián Cordero

Manus: Philip Gelatt

Medverkande: Sharlto Copley, Embeth Davidtz, Michael Nyqvist mfl.

Produktionsbolag: Wayfare Entertainment & Start Motion Pictures

År: 2013

Längd: 90 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: Ej bedömd, troligen 11 eller 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2051879/

 

Jag brukar säga att "ge mig ett rymdskepp i filmen och jag kan se vad som helst". När det kommer en ny science fiction-film kan du därför ge dig fanken på att jag är först i kön, eller i detta fallet snabb till dropboxen. Till att börja med suckade jag högt åt Europa Report. Ännu en film uppbyggd av found footage? Visserligen var den senaste jag såg bra, men den tillhörde de lysande undantagen. Europa Report visade sig dock vara en helt okej rulle. 

 

Någon gång i en nära framtid är mänskligheten redo att bege sig ut på sin första rymdfärd bortom Månen. Resan går till Jupiters måne Europa för att en gång för alla kunna bekräfta eller avfärda om det finns vatten under månens tjocka islager. Efter några månaders färd går dock något snett och kommunikationerna med Jorden skärs av. Mer än ett år senare återupprättas förbindelsen länge nog för att besättningen ska kunna ladda upp sitt filmade material...

 

De bra sakerna först. Europa Report är en science fiction-film med trovärdig vetenskap. Det går knappast tio på dussinet av dem och jag blir alltid lika glad när jag hittar en sådan film. Av vad jag vet om rymdforskning och rymdfärder verkar scenariot som presenteras i filmen fullständigt möjligt om säg 30 - 40 år.  Många av problemen med "found footage" runtgås också i och med att det allra mesta filmmaterialet kommer från stationära kameror inne i rymdskeppet och inte från en panikslagen blondin som springer genom en mörk skog. Effekterna och designen är även de bra med en underbart vacker vy över Europa som höjdpunkt.

 

Dessvärre håller inte filmen rakt igenom. Det stora problemet är att manuset, trots sina storslagna premisser, inte är särskilt intressant. Det har mycket att göra med bristen på ordentlig karaktärsdynamik. Idédriven science fiction funkar oftast bara om idén är ganska utflippad i mitt tycke. Om den inte är det behövs det en balans mellan starka karaktärer och en stark idé. Karaktärerna i Europa Report är tyvärr ganska tråkiga. Skådespelarna har inte särskilt mycket att arbeta med, annat än möjligtvis Michael Nyqvist. Nyqvist är ännu ett exempel på hur en svensk skådespelare får spela ryss när han kommer till USA. Snälla, rysk och svensk brytning är inte särskilt lika varandra.

 

Europa Report är trots min kritik intressant när den väl träffar rätt. Förvänta dig dock ingen film med snabbt tempo och häftig action. Du bör nog vara intresserad av rymdforskning för att uppskatta den här filmen.

 

Betyg: 3 språkcoacher till Michael Nyqvist nu av 5 möjliga


ANNONS
Av Ulf - 1 juli 2013 22:45


 

Regi: Fede Alvarez

Manus: Fede Alvarez & Rodo Sayagues (baserat på Sam Raimis originalmanus)

Medverkande: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci mfl.

Produktionsbolag: FilmDistrict & Ghost House Pictures

År: 2013

Längd: 91 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1288558/


Det finns få filmer jag sett lika många gånger som The Evil Dead (1981). Under den värsta provstressen i gymnasiet försökte jag och en kompis se den varje fredag i två, tre månaders tid. Vi somnade alltid med händerna i popcornskålarna, men det berodde knappast på att filmen var dålig. The Evil Dead var ett smärre mirakel som film och håller än idag. Gjord under extremt knappa förhållanden och fler missöden än vad man kan räkna blev det Sam Raimis genombrottsfilm som regissör och skrämde livet ur en massa intet ont anande tonåringar. Därför var jag minst sagt skeptisk till att man skulle göra en remake på den här filmen. Mycket av originalets charm ligger i hur Raimi och grabbarna var tvungna att använda innovativt kameraarbete och effekter på grund av den skrala budgeten. Hur skulle det gå att översätta till en upphaussad film på bio år 2013? Ganska bra, måste jag säga.

 

Precis som i originalet åker fem vänner ut till en liten stuga i skogen. Skillnaden är att de inte bara är där för att ha kul, utan för att hjälpa en av vännerna, Mia, med sin avgiftning. Redan när de kommer till stugan märker de en konstig stank - något de spårar till en källare full av döda katter. Det finns något annat i källaren också... en viss bok.

 

I motsats till de två senaste filmerna i franchisen går Evil Dead (de tog bort den bestämda formen ur titeln) tillbaka till originalets mer seriösa ton. Humorn droppas till förmån för klassiska skräckelement. Till en början saknade jag verkligen Bruce Campbell i huvudrollen, men Fede Alvarez har gjort ett mycket bra jobb med att återskapa och samtidigt nytolka originalets känsla av total utsatthet hos de nya skådespelarna. Många av scenerna förhöjs också av de nya effekterna. Det är en tillbakagång till först och främst makeup och practical effects utan särskilt mycket CGI förutom där det helt uppenbart behövs. Det gör att filmen får en gammeldags känsla och "äkthet" över sig som de allra flesta remakes förlorar i sin iver att datoranimera allt.

 

Även om Bruce Campbell är saknad gör skådespelarna i nyversionen bra ifrån sig. Allra bäst är Jane Levy i rollen som Mia. Hon har visserligen mest att arbeta med (att skildra hur någon går av droger cold turkey ger ganska många tillfällen för känsloyttringar) men gör en mycket bra roll. Alvarez regi är även den mycket bra. Det är en stram regi, utan utsvävningar och alltför stora friheter gentemot originalet samtidigt som han ändå försöker göra en uppdatering av filmen i sig.

 

Det enda som sänker Evil Dead från högsta betyg är paradoxalt nog vad jag just berömde. Som en remake bjuder Evil Dead inte på några överraskningar överhuvudtaget. Har du sett de två första filmerna i serien vet du exakt vad du har att vänta dig. Det är dock ingen anledning till att inte se den. Det kommer inte särskilt mycket bra skräck för närvarande och Evil Dead är fortfarande mycket sevärd. Mycket blod och äckelskap för pengarna men samtidigt en bra nerv. Snyggt jobbat! Ge oss Evil Dead 4 nu!

 

Betyg: 4 perversa träd av 5 möjliga

ANNONS

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Skitfin kultur med Blogkeen
Följ Skitfin kultur med Bloglovin'

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Senaste kommentarerna


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se