Alla inlägg under oktober 2015

Av Ulf - 3 oktober 2015 18:45

 


Regi: Alan Taylor

Manus: Laeta Kalogridis & Patrick Lussier

Medverkande: Arnold SchwarzeneggerEmilia Clarke, Jai Courtney mfl.

Produktionsbolag: Paramount Pictures/Skydance Productions

År: 2015

Längd: 126 min

Land: USA

Svensk åldersgräns:  15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1340138/

 

Det är det sista stora slaget i kriget mot maskinerna. Mänskligheten tycks ha vunnit. Skynet lyckas dock skicka tillbaka en terminator till 1984 för att döda motståndsrörelseledaren John Connors mor innan hon kan föda honom. Som bekant följer John Connors närmste man, Kyle Reese, efter. Det 1984 han landar i är dock inte alls det som han hade förväntat sig. Sarah Connor är redan så tuff hon bara kan bli och behöver knappast hans beskydd - inte minst när hon har en välbekant livvakt i en T-800. Reese börjar inse att allt han fått berättat för sig om händelserna 1984 har ställts på sitt huvud och frågan är om det framtida kriget alls behöver utkämpas nu?

 

Jag har hört så mycket skräp om den här filmen. Att den skulle vara själlös, att den skulle vara samma gamla skåpmat, att den bara var ett sätt att tjäna ytterligare en dollar på en död franchise. Efter drygt två timmars matinéunderhållning undrar jag mest vad folk förväntade sig av den? Att Terminator Genisys skulle vara ett actionfilosofiskt mästerverk så som de två första filmerna i serien? Det har länge, länge varit klart att vi aldrig kommer få se en ny film i Terminator-franchisen som har samma genomslagskraft som Terminator 2: Judgement Day (1991). Så länge du kan förlika dig med det så kan du ha riktigt kul med Terminator Genisys.

 

Film nummer fem i franchisen landar någonstans mitt emellan den alldeles för självmedvetna Terminator 3: Rise Of The Machines (2003) och den alldeles för skitnödigt grådaskiga Terminator Salvation (2009). Det är semi-intelligent action utan större tuggmotstånd, men gillar du terminators, explosioner och one-liners är det här en högtidsstund. Manuset tar en del intressanta vändningar och levererar några överraskningar längs vägen. Framförallt har man lyckats att få tidsreseaspekten att kännas någorlunda fräsch igen, vilket uppskattas mycket. Regin, med tv-veteranen Alan Taylor i stolen, är även den bra i de flesta aspekter utom en - skådespelarna.

 

Emilia Clarke har lämnat drakarna hemma och försöker kanalisera sin bästa Linda Hamilton i rollen som Sarah Connor. Det fungerar inte alls. Clarke är på tok för nätt och lättviktig för att fylla Hamiltons skor. Jag håller fortfarande Linda Hamilton som en av de bästa kvinnliga badasses på film någonsin. Clarke har därför verkligen något att bita i, men jag tror inte ens hälften så mycket på henne i rollen som actionhjältinna som jag trodde på Hamilton i T2. Inte heller Jai Courtney i den manliga huvudrollen som Kyle Reese kan förmedla något som lyfter filmen. Intressant nog är det istället stenansiktet själv, Arnold Schwarzenegger, som återvänder till sin paradroll och äger varenda scen. Om någon skådespelare någonsin varit som klippt och skuren (i detta fall med bultsax) för att spela robot är det Arnold.

 

Terminator Genisys är knappast något mästerverk, men det behöver den inte vara heller. Det är den mest underhållande filmen i franchisen på nästan 25 år och det räcker gott och väl för mig. Robotar som slår varandra på käften och ett någorlunda smart manus? Jag är där varenda gång.

 

Betyg: 3+ robotleenden av 5 möjliga

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Ovido - Quiz & Flashcards