Alla inlägg den 9 augusti 2016

Av Ulf - 9 augusti 2016 21:31

 


Regi:  Sam Liu

Manus: Brian Azzarello (baserat på Alan Moores serie)

Medverkande: Kevin Conroy, Mark Hamill, Tara Strong mfl.

Produktionsbolag: Warner Bros. Animation/DC Entertainment/DC Comics mfl.

År: 2016

Längd:  76 min

Land: USA

Svensk åldersgräns:  11

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt4853102/


Enligt mig själv och många andra är Alan Moores Batman-historia The Killing Joke en av de absolut, om inte den, främsta enskilda historien som skrivits om den mörke riddaren. I Brian Azzarellos version av Moores lika mörka som genialiska berättelse är mycket i sig likt, men lika mycket är nytt.


Barbara Gordon, dotter till polismästare Gordon och i hemlighet Bat-Girl, får en efterhängsen beundrare från den undre världen efter sig. Efter att ha stoppat honom en gång för alla och uttryckt sina egentliga känslor för Batman/Bruce Wayne inser Barbara att brottsbekämpandet inte är något för henne - att hon löper risk att precis som Bruce en dag kanske kliva över gränsen och göra något hon inte kan komma tillbaka från. Ödet (och Jokern) vill dock annorlunda och Barbara blir allvarlig sårad... och polismästare Gordon kidnappad.


Ni som läst serieförlagan känner inte igen mycket av ovanstående. Det är för att filmatiseringen av The Killing Joke skulle blivit tämligen kort om man enbart baserat den på Moores väldigt kärnfulla historia. Brian Azzarello, även han framstående Batman-författare, har valt att lägga mycket mer fokus på Bat-Girl än hennes bakgrundsroll i serieversionen. Bat-Girl är absolut en nödvändighet för narrativet, men Azzarellos första halva av filmatiseringen, där de flesta av förändringarna ligger, har en ganska skarp skarv mot den avslutande delen. Jokern borde presenterats tidigare och vävts in smidigare med den första halvtimmen.


Ovanstående är dock det enda egentligen negativa jag har att säga om den här filmatiseringen. Historiens poäng, att vi alla kan korrumperas och vi endast är en dålig dag från sammanbrott, är lika stark som den var i Moores originaltext. The Killing Joke är bland det mörkaste man kan se i animerad form just nu. Rent tematiskt vette fanken om jag skulle satt en 11-årsgräns på den. Jag, som Batman-diggare av rang, är däremot lycklig över att de inte fegat ur. Mark Hamills Joker är fortfarande bland de bästa röstskådespelarprestationerna jag känner till och hna är verkligen i högform som den fullkomligt galne versionen av skurken vi är vana vid att se, långt ifrån Jared Letos boyband-look. Kort sagt, det här är bättre än Suicide Squad (2016) med hästlängder. Men sen är den också gjord av folk som kan skriva de här karaktärerna.


Betyg: 4 dräpande punchlines av 5 möjliga

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Ovido - Quiz & Flashcards