Direktlänk till inlägg 30 september 2012

FFF 2012 Dag 9: Manborgs, galningar, retroslasher och bioöl

Av Ulf - 30 september 2012 13:20



FFF 2012 Dag 9: Manborgs, galningar, retroslasher och bioöl

 

Fantastisk Filmfestival är över för den här gången och sista dagen bjöd på en hel del godsaker. Avslutningsceremonin, som traditionellt hålls på innergården till Filmstaden, hade i år flyttat in i Salong 1. Det är något speciellt med att stå och öla i en biosalong. Kanske påminner det mig om biobesök nere på kontinenten där man ibland knappt kan se skärmen för all cigarettrök. De dagarna är sedan länge förbi åtminstone på den västra halvan av kontinenten och ibland kan jag faktiskt sakna det. Att se en riktigt sunkig b-film med ett glas öl och en cigarett i en lika sunkig biograf har en slags rustik charm över sig. Jag läser väl in för mycket i att jag kunde få dricka burköl på bio igår, men det var väldigt mysigt måste jag säga!

 

Avslutningsceremonin och prisutdelningarna som följde hade en väldigt skön känsla över sig. Jag har flera gånger under veckans gång varit inne på det, men det tål att upprepas att FFF:s starkaste kort är att man kommer så nära allt. Skådespelare och regissörer minglar med vanliga dödliga och vid ett flertal tillfällen under festivalen har jag hamnat i långa filmdiskussioner med främlingar som senare visat sig vara allt från kompositörer av filmmusik till filmbolagsdirektörer. Organisationen bakom FFF ska ha en eloge för sättet de arbetar på helt enkelt!

 

På något sätt hade jag lyckats missa samtliga filmer som fick pris igår. En på grund av jobb, en på grund av sjukdom och en halv på grund av bussföreseningar. Hur som helst beslutade den internationella juryn (George A. Romero, Hélène Cattet och Timo Vuorensola) sig för att ge sitt pris till den irländska Dollhouse (2012). Enligt festivalgeneral Barrander arbetar man på en extravisning av nämnda film under nästa vecka. Får försöka komma iväg och se den då!

 

Kortfilmspriset kneps av polska Noise (2011) och litauiska Aurora (Vanishing Waves, 2012) tog hem Méliès D'Argent-priset. Den sistnämnda lyckades jag se halva av då jag flydde in på Kino för att undkomma ett regnoväder. Det var ett misstag eftersom jag inte lyckades följa med i den surrealistiska drömskildringen ordentligt. Det enda jag kan konstatera efter att ha sett halva filmen är att den är grymt snygg, rejält skruvad och förtjänar en ordentligt titt.

 

Sista festivaldagen hann jag med tre filmer, vilket gör att mitt festivalfacit slutade på 21 av 45 features. Jag tappade tyvärr rejält i tempo under mina sjukdagar och kunde inte nå upp till mina planerade 31 features. Nåja, det finns alltid nästa år. Sista dagen började med världspremiären (!) av Danielle Harris soloregidebut Among Friends (2012). En grupp vänner samlas för en 80-talsinspirerad middag där deras mörka hemligheter dras fram i ljuset en efter en under middagens mordmysterietema.

 

Jag hade ganska stora förhoppningar på den här filmen, inte minst eftersom den ville sätta en 80-talsprägel på en moden slasher utan att den för den sakens skull utspelas under 80-talet. Jag blev dock ganska besviken. Idén att använda en mordmysterielek som visar sig vara ett riktigt mordmysterium är bra, men utförandet är ganska hafsigt. Här finns riktigt bra scener (bland annat med Kane Hodder i en liten biroll) men som helhet är det en ganska blek film. Framförallt skulle "skurken" behöva en mycket starkare motivation. Ganska okej rulle men inget jag lär komma ihåg om några månader.Plus för Harris egen cameo iklädd sin clowndräkt från Halloween IV: The Return of Michael Myers (1988) dock. 2 idéer som skulle behövt mer bearbetning av 5 möjliga.

 

 


Då var kortfilmen som visades innan Among Friends desto roligare. Den spanska sci-fi-kitschen i Decapoda Shock (2011) handlar om en astronaut som återvänder till Jorden förvandlad till hälften man, hälften krabba. Nu måste han ta reda på vad som hände hans familj medan han var borta. Om ni har sett Beastie Boys videos från 90-talet vet ni vad ni har att vänta i form av estetik. Riktigt bra och skruvat!

 

Kvällens andra film, nyinspelningen av Maniac (2012), var en "trevlig" överraskning. Jag hade förväntat mig en nedtonad variant av originalet från 1980, men här sparas det inte på blod, psykoser och annat äckel. I och med att man i likhet med originalet först och främst får följa huvudkaraktären genom hans egen point of view blir Maniac en väldigt grafisk och obehaglig film - inte minst i scenerna där vi får se psykotiska meltdowns från mördarens eget perspektiv! Elijah Wood gör huvudrollen förbaskat bra. Att han kunde spela psykotisk visste jag redan i och med hans roll i Sin City (2005), men den bredd han visar upp i Maniac har jag inte sett honom besitta innan! Skiftningarna mellan "normalanpassad" till psykotisk är imponerande. Maniac är ljusår ifrån de vanliga tv-mördarna vi ser vecka efter vecka i kriminalshower. Det här är genuint obehagligt och bra! En studie i kriminalpsykologi med ett italodiscodoftande soundtrack. Det enda som hindrar den från att nå högsta betyg är att den ibland tappar lite väl mycket i tempo. Annars är det en av de bästa skräckremakes jag sett. Pluspoäng för nicken till Silence of the Lambs (1991) i och med användandet av Q Lazzarus kriminellt underskattade låt Goodbye Horses. 4+ hober med jägarknivar av 5 möjliga.

 

 

 


Efter Maniac sprang jag och ett drygt 50-tal till över till Kino för festivalens avslutningsfilm, Manborg (2011), och förfilmen Blackstory (2012). Blackstory kretsar kring komplicerade förhållanden mellan en grupp personer i Wien och vad som händer när en av dem beslutar sig för att mörda en annan i kompisgänget. En svart komedi med flera riktigt roliga och dråpliga scener, inte minst med den stackars killen från Jehovas vittnen som bara vill dela ut Vakttornet men hela tiden rumlar in i händelsernas centrum.

 

Manborg sen är en film som försöker efterlikna 80-talets direct-to-video actionrullar och lyckas över all förväntan. I kriget mot helvetets arméer blir en man uppgraderad till hälften man, hälften cyborg efter sin död. Han blir... MANBORG! Nu vill han hämnas! Manborg tangerar alla klyschor du kan tänka dig från 80-talets actionrullar med bland annat arenafighting, dåligt synkat ljud, stop-motion och överdrivet skådespel. Det här är egentligen mer en stilstudie än en film. Riktigt underhållande, men där Dead Sushi (2012) hela tiden lyckades överraska med sin galenskap blir Manborg ganska upprepande under sina 60 minuters speltid. Jag kommer ändå tvinga alla jag känner att se den. 4 manboys... er... borgs av 5 möjliga.

 

 

Med det avslutas årets rapportering från FFF. Jag hoppas ni har sett massa bra film och haft kul! Det har jag haft. Ses nästa år! Goodbye Horses!  

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulf - 9 februari 2022 16:23


  The End Of An Era - Sista posten på Bloggplatsen   Allt har ett slut brukar det heta och så även min tid här på Bloggplatsen. I och med nyårets stora skräckupplevelse nära hela sajten låg nere under närmre en veckas tid för mig tog jag beslu...

Av Ulf - 7 februari 2022 18:40

Linda hatar allt, Ulf är trött och frustrerad på att bli avbruten och Matti har ingen penis som bakgrundsbild den här veckan. Läget bland trupperna kunde alltså varit bättre för general Gustaf, som förgyller tillvaron med sin bästa Henke Larsson-im...

Av Ulf - 4 februari 2022 20:52

Regi: Guillermo del Toro Manus: Guillermo del Toro & Kim Morgan (baserat på William Lindsay Greshams roman) Medverkande: Bradley Cooper, Rooney Mara, Cate Blancett mfl. Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures/Double Dare You/TSG Entertainm...

Av Ulf - 2 februari 2022 18:17


  Regi: Reinaldo Marcus Green Manus: Zach Baylin Medverkande: Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal mfl. Produktionsbolag: Star Thrower Entertainment/Westbrook Studios/Keepin’ It Reel År: 2021 Längd: 144 min Land: USA Svens...

Av Ulf - 31 januari 2022 20:02

Linda är sjuk – igen! Frågan är om det var Darkman som var i farten eftersom Linda absolut inte kunde förstå varför veckans titelkaraktär heter som han gör. Det gör hur som helst att de tre medlemmarna med Y-kromosomer får hålla ställningarna...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Skapa flashcards